Organiziraj svoj teden z uporabo ajurvedskih načel. Ajurveda ni samo priprava obrokov, zališč in čajev. Je veliko več, je stil življenja. Ajurvede ne ješ, ampak jo živiš.

Različni dnevi v tednu poosebljajo energijo različnih doš oz. značilnosti. Če želiš, več harmonije in storilnosti, poskusi svoje dejavnosti ogranizirati tako, da bodo usklajeni z različnimi dnevi v tednu. Rezultat tega, pa je večja učinkovitost in občutek mirnosti. Majhne spremembe v dnevni rutini lahko popolnoma spremenijo tok našega življenja.

NEDELJA

Nedeljo upravlja sonce, kar pomeni, da prevladuje Pitta dosha, ki zajema energijo, strast in moč. Izkoristi to povečano energijo za tek, pohod v naravi ali močno vadbo joge.

Pitta uravnava tudi naš prebavni ogenj, zato si privoščite prijetno druženje ob malici ali pikniku. Ker je pitta ogenj, poskusi čim manj bremeniti telo s hrano in pijačo, ki sj po naravi vroča. Zato raje pusti rdeče meso, čili in alkohol za soboto.

PONEDELJEK

Ponedeljek upravlja Luna, ki zajema hladnost, pomirja in ima hranilne lastnosti v katerih prevladuje Kapha in Vata. Čeprav je v naši družbi ponedeljek dan, v katerega moramo stisniti vsa opravila, ki jih nismo storili čez vikend, je to dejanje po ajurvedi zelo škodljivo. Namesto tega nameni del dneva za prijeten jutranji sprehod ali večerno meditacijo.

Udeležba nežne joge kot je jin joga, je čudovit način, da sprejmete lunino energijo. Poskusite ob ponedeljkih vnesti čim več tekočine, lahko so topli čaji, juhe, eneolončnice, v poletnim mesecih pa tudi kakšen smuti. Ter čim več preživljanja na soncu.

TOREK

Mars naj bi vladal torku, kar ustvarja značilnosti pitte – ogenj, jezo in pogum. Če to energijo pametno uporabite, je dan lahko zelo lep. Torek je dan za vse čistilne programe, zahtevnejše projekte, delo, ki zahteva več poguma in vzdržljivosti. Ko gre za vadbo, usmerite ta ogenj v močnejše in zahtevnejše vadbe.

SREDA

Sredo upravlja planet merkur in nanj vplivajo vse tri doše, ki zagotavljajo več ravnovesja in harmonije. Vse kar ste delali v zadnjih dveh dneh naj se nadaljuje tudi v sredo. Nadaljujete z delom. Srede naj bodo tudi čas pisanja dnevnika, čaz za razmislek kaj želiš več v svojem življenju in česa manj.

ČETRTEK

Jupitev vlada četrtku, kjer kapha zavzame položaj, da zagotovi nekaj prizemljitve. Ob četrtkih poskusi vključiti nekaj teka, vinjasa joge ali hoje v hrib, da ohranite svojo kapho ravnovesje, da se izogneš teži dneva. Kar zadeva obroke, bi bilo bolje, da ješ lahko prebavljivo hrano.

PETEK

Petek upravlja Venera, na katero vplivata kapha in vata. to pomeni, da so petki namenjeni ustvarjalnosti, ki spodbuja vse čute. To lahko zgleda tako, da nosite bolj barvita oblačila, sprehod v naravi, dodate svojemu videzu drzno šminko in poslušate glasbo. Petek je čas za ustvarjalnost in drznost.

SOBOTA

To je vikend, ki kliče po gibanju, strastnih projektih, hobijih in ustvarjalnosti, ker soboto ureja vata, je to odlična priložnost, da se potopiš v vse, kar te opredeljuje stran od službe. Uravnotežena sobota, bi lahko izgledala kot jutranji sprehod in zajtrk s prijatelji, tečaj keramike pred kosilom in popoldanski tečaj jin joge. Zato je pomembno, da ob sobotah ne ispuščate obrokov, saj vata zahteva veliko prizemljenosti.

Ko se globlje povežemo z naravnimi cikli z ekološkimi pridelki, pozornim gibanjem in časom v naravi, bomo v zameno prejeli obilje.

Dodaj odgovor